Nagyvilág

Karadzicot nem látogathatják meg hozzátartozói

Egyelőre nem kapják vissza bevont útleveleiket Radovan Karadzic közeli hozzátartozói - erősítette meg Miroslav Lajcak, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja.

Csak akkor adják vissza a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök feleségétől, lányától, fiától és vejétől elvett úti okmányokat, ha már nem létezik a nemrég elfogott Karadzicot és másokat bujkálásukban segítők titkos hálózata – nyilatkozta Lajcak pénteken.

Karadzic hozzátartozóitól még januárban elvették útleveleiket, hogy ne segíthessék az akkor még bujkáló vádlottat. A családtagok szeretnék visszakapni a határátlépésre jogosító okmányokat, hogy még Hágába szállítása előtt meglátogathassák a jelenleg Belgrádban fogva tartott Karadzicot.

“Karadzic gyermekeinek még évekig lehetőségük lesz látni az apjukat, a srebrenicai és más áldozatokról ugyanezt nem lehet elmondani” – fogalmazott a főmegbízott.

A volt boszniai szerb vezető terhére róják többek között a srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését. Az 1995-ös tömegmészárlásnak, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék több ítéletében is népirtásnak minősített, közel nyolcezer boszniai muzulmán áldozata volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik