Nagyvilág

Már Texasban tombol Dolly

Elérte a dél-texasi partokat szerdán a Dolly névre keresztelt hurrikán, amely elől ezrek bújtak óvóhelyre a mexikói határ mindkét oldalán. A Dolly az évad második hurrikánja az észak-atlanti térségben.

A vihar a Padre sziget déli végénél érte el a szárazföldet Texas szövetségi államban, felhőszakadás kíséretében. Egyelőre csak kisebb károkat okozott az épületekben, de mintegy 120 ezer fogyasztónak megszakadt az áramellátása, az utcákat pedig kidőlt fák, kerítések, villanypóznák borítják.

A hurrikánt az öt fokozatú skálán a másodikba sorolták, amikor elérte a szárazföldet. A második fokozat azt jelenti, hogy a forgószél sebessége elérheti a 160 kilométert óránként. A szárazföld belseje felé haladva a hurrikán veszített erejéből, egyes fokozatúvá szelídült.

A forgószél megkímélte a Mexikói-öböl partján fekvő olajipari létesítményeket, amelyek az amerikai olajipar közel negyedét teszik ki. A hatóságok mindazonáltal komoly áradásoktól, gátszakadásoktól tartanak a hurrikán útjába kerülő területeken. 2005-ben New Orleansban a Katrina hurrikán okozta gátszakadás másfél ezer emberéletet követelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik