Nagyvilág

Afganisztán lett az al-Kaida-terroristák bázisa

Egyre nagyobb számban szivárognak át Irakból Afganisztánba az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat által toborzott külföldi "harcosok" - közölte Irak washingtoni nagykövete.

Számos külföldi állampolgárságú “harcos” távozott Irakból, és vagy visszatért szülőhazájába, vagy Afganisztánba utazott, mert azt most alkalmasabb terepnek tartja a terrorista tevékenységre – mondta el a diplomata a közelmúltban kapott jelentésekre hivatkozva.

Az al-Kaida kiképzőtáborokat tartott fenn Afganisztánban és a terrorista hálózatot is innen irányította, amíg az ázsiai országot a vallási fanatikus muzulmán tálibok uralták. A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után a tálib rendszert azonban amerikai katonai segítséggel megdöntötték. Az Afganisztánból kiszorult terroristák Irak 2003-as, amerikai vezetéssel történt lerohanása után egyre nagyobb számban tűntek fel az arab országban.

Az iszlám szunnita ágát követő terrorista hálózat erőszakkal és megfélemlítéssel egy időben Irak nagy részére kiterjesztette hatalmát – árnyékkormányt hozott létre, “minisztereket” nevezett ki, fizetéseket adott -, ám az Anbár tartománybeli szunnita törzsek 2006-os és 2007-es lázadásától kezdve iraki működése mindinkább megnehezült, s ma már az arab ország egyetlen szeglete sem biztonságos számára – fűzte hozzá a diplomata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik