Nagyvilág

Tovább csökken az olaj ára

Szerda reggel óvatosan tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, miután múlni látszik a hurrikánveszély a Mexikói-öbölben, a dollár kedden erősödött, az amerikai szenátus pedig, szintén kedden, nagy többséggel megszavazta, hogy törvényjavaslatot kell megvitatni a szabadpiaci spekuláció korlátozására.

A befektetők július 15-én megijedtek Ben Bernanke Fed-elnök figyelmeztetésétől: a magas olajár is az amerikai gazdaságot fenyegető veszélyek között van. Ebből arra következtettek a piacon, hogy a Fed – az olajár okozta inflációs kockázat miatt – akár még maga is hozzájárulhat, kamatemeléssel, az amúgy is bizonytalan növekedés fékezéséhez.

A nagy ijedségtől az árfelhajtó spekuláció kissé visszalépett. Az utóbbi időben, számítva a világméretű olajkitermelési kapacitásfölösleg viszonylagos szűkösségére, a gyenge értékpapírpiacokról és a dollárból menekülő forró tőke gyorsan előre hozott olyan árszinteket az olajpiacon, amilyet a világtartalékok fokozatos apadása és a mind drágábban növelhető kitermelés egyébként csak évtizedek múlva indokolna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik