Nagyvilág

Irán és Pakisztán együtt a szélsőségesek ellen

Irán és Pakisztán megállapodott abban, hogy együttműködik a vallási szélsőségek elleni harcban - jelentették be szerdán Iszlámábádban azt követően, hogy a két ország képviselője a kérdésről tárgyalt.

Rehman Malik, a pakisztáni kormányfő belügyekben illetékes tanácsadója, valamint Szajed Mehdi Hasemi ügyvezető iráni belügyminiszter megbeszélésének homlokterében az szerepelt, hogy miképpen lehet a szélsőségességet kizárni a síiták és szunniták viszonyában.

A felek egy közös síita-szunnita bizottság felállításában állapodtak meg, amely ismert vallási személyiségekből és hittudósokból áll majd. Célja erősíteni az egységet, és megteremteni az összhangot az iszlám vallás két irányzata között.

Csempészet

A tárgyaláson szó volt a két ország közös határának megerősítéséről, hogy megakadályozzák az ember- és üzemanyag-csempészést.

Az iszlám szélsőségesség elleni harc szerepel Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök és a kormányzó pártok vezetőinek szerdára tervezett megbeszélésén, de az ország egy másik, Afganisztánnal határos szakaszán. Itt az iszlamista fegyveres csoportok ellenőrzésük alá vonták a afgán-pakisztáni határ egy részét.

Támadás a kormány ellen

A találkozóra azt követően kerül sor, hogy egy fegyveres csoport vezetője kilátásba helyezte, az Északnyugati Határvidék tartományban támadást indít a kormány tisztviselői ellen, mert a biztonsági erők hadműveletet kezdeményeztek a környékbeli felkelők ellen.

A kormány azt reméli, hogy párbeszéd útján és mérsékeltebb erő bevetésével sikerül féken tartani a fegyveres csoportok harciasságát. Az Egyesült Államok és a NATO tisztviselők kétlik, hogy beválik a stratégia, mert szerintük az csak növeli a fegyveres csoportok támadásának számát Afganisztánban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik