Nagyvilág

Kubai bombázókkal válaszolhatnak az oroszok a rakétapajzsra

Oroszország "átlépne egy küszöböt", ha hadászati bombázókat állomásoztatna Kubában, egy ilyen lépés elfogadhatatlan lenne az Egyesült Államok számára - jelentette ki kedden egy amerikai tábornok.

A légierő vezérkari főnökének tisztségére jelölt Norton Schwartz az Izvesztyija hétfői jelentésére reagált. Magas rangú katonai tisztségviselőkre hivatkozva azt írta az orosz lap: Oroszország Tu-160-as szuperszonikus bombázókat küldhet Kubába válaszul arra, hogy az Egyesült Államok radarberendezést és rakétaelhárító rakétákat akar telepíteni Csehországba, illetve Lengyelországba. Az újságnak nyilatkozó szakértők lehetségesnek tartották a visszatérést több, az orosz (szovjet) haderő által régebben használt kubai bázisra, és nemcsak a légierő, hanem a hadiflotta és a 2001-ben leszerelt orosz rádiólokációs rendszer esetében is.

“Ha Oroszország megtenné ezt a lépést, úgy gondolom, keménynek kellene maradnunk, jeleznünk kellene, hogy Moszkva ezzel “átlépne egy küszöböt”, egy kritikus határt, s hogy az Egyesült Államok nem tudna egy ilyen lépést elfogadni.

1962-ben atomháborúval fenyegető válságot okozott, hogy atomtöltettel felszerelt szovjet rakétákat telepítettek Kubába. A hidegháború legforróbb pontjának tartott válság végül azzal zárult, hogy a szovjetek hajlandók voltak felszámolni a karib-tengeri szigeten létesített rakétatámaszpontjaikat, az Egyesült Államok pedig ígéretet tett a Kuba elleni inváziós kísérletek elkerülésére és Törökországban állomásoztatott rakétáinak eltávolítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik