Nagyvilág

Obama népszerű az irakiak körében

A háborús övezeteket felölelő körútján Obama megerősítette, hogy elnöksége első napján új misszióval fogja felruházni a katonaságot: az iraki háború befejezésével. Jóllehet az iraki kormány nem támogatja Obama azon tervét, hogy 16 hónapon belül vonják ki az amerikai csapatokat Irakból, az iraki nép körében igen népszerű az afroamerikai elnökjelölt.

Bagdadba érkezett hétfőn Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt
elnökjelölti tisztségének várományosa – közölte az Egyesült Államok
bagdadi nagykövetsége.

A politikus a tervek szerint találkozik a szövetséges erők parancsnokával, David Petraeus tábornokkal, és fogadja őt Núri al-Máliki iraki miniszterelnök. Obama szombaton kezdte meg a háborús övezeteket és európai fővárosokat felölelő körútját, hivatalosan nem valószínű elnökjelöltként, hanem egy kongresszusi küldöttség tagjaként, Chuck Hagel republikánus és Jack Reed demokrata párti szenátor társaságában. Irak előtt Afganisztánt és Kuvaitot kereste fel.

A szenátor a minap fogadkozott, hogy véget vet az iraki háborúnak. Mint mondta: elnöksége első napján új misszióval fogja felruházni a katonaságot: az iraki háború befejezésével. Obama megválasztása esetén 16 hónapon belül – 2010 nyarára – vonná ki az amerikai harcoló egységeket Irakból, de az iraki kormány vasárnap jelezte, hogy nem támogatja ezt a tervet. Az amerikai politikus vetélytársa, John McCain a republikánus párti elnökjelöltség várományosa azon az állásponton van, hogy a kivonulás időpontját nem egy előre rögzített határidőhöz, hanem az eredményekhez kell igazítani.

A múlt pénteken George Bush amerikai elnök beleegyezett abba, hogy a jelenleg tárgyalás alatt lévő amerikai-iraki biztonsági megállapodásban ki kell jelölni valamilyen „időbeli távlatot” a csapatkivonásra. Korábban a Fehér Ház élesen ellenzett minden, a csapatkivonás menetrendjére vonatkozó elképzelést. Obama népszerű az irakiak körében – állapította meg az egyik nyugati hírügynökség tudósítója, aki kéttucat irakival készített interjút szerte az országban. A megkérdezettek közül sokan azt mondták: egy afroamerikai megérti az ő helyzetüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik