Nagyvilág

Merkel nem kívánja folytatni a nagykoalíciót

Nem kívánja folytatni a szociáldemokratákkal való jelenlegi nagykoalíciót a jövő évben esedékes parlamenti választások után Angela Merkel kancellár, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke.

Az ARD közszolgálati televíziónak adott vasárnap esti interjújában a kancellár hangoztatta, hogy a konzervatív uniópártok, ha győznek, a liberális szabaddemokratákkal (FDP) akarnak szövetséget kötni. A CDU/CSU és az FDP koalícióját Merkel reális célkitűzésnek nevezte.

Mindennek ellenére úgy vélte, hogy a 2005 novembere óta kormányzó konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció sokat ért el, s még nagy munka vár rá mandátumának lejártáig. A legfrissebb felmérések egyébként arról tanúskodnak, hogy a CDU/CSU mintegy 37 százalékon áll, az FDP népszerűsége pedig 11-12 százalék körül mozog.

Az elmúlt időszakban némelyest erősödött a szociáldemokraták támogatottsága, amely 24 és 26 százalék között ingadozik. Az ellenzéki pártok, azaz az FDP, a Zöldek és a Baloldal pártja közül továbbra is az utóbbi a legnépszerűbb, mégpedig mintegy 14 százalékos mutatóval.

Televíziós nyilatkozatában Merkel megerősítette, hogy a költségvetés szanálását továbbra is elsődleges célkitűzésnek tekinti. Utalt arra, hogy ebből kiindulva utasítja el a kisebbik testvérpárt, a bajor CSU adócsökkentési követeléseit.

A német kancellár az interjúban megvédte korábbi álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a csütörtökön Berlinbe látogató Barack Obama leendő amerikai demokrata párti elnökjelölt ne a Brandenburgi kapunál mondja el beszédét. “Más lenne a helyzet, ha Obama már megválasztott elnök lenne” – jelentette ki a kancellár, hozzáfűzve ugyanakkor: örül, hogy találkozhat az amerikai politikussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik