Nagyvilág

Visszatérnek a szerb nagykövetek

A szerb külügyminisztérium azt javasolja, hogy térjen vissza állomáshelyére azoknak a nagyköveteknek egy része, akiket Koszovó függetlenségének kikiáltását követően tiltakozásként rendeltek haza a volt szerb tartomány önállóságát elismerő országokból.

Az indítvány a kormány elé kerül, kizárólag EU-tagországokban működött nagykövetekre vonatkozik, s közülük se mindre – közölte vasárnap Vuk Jeremic külügyminiszter. Jeremic a lépést azzal indokolta, hogy növelni kell Szerbia erőfeszítéseit, amennyiben az év vége előtt meg akarja szerezni az EU-tagjelölti státust. Ehhez hozzátartozik a diplomáciai tevékenység élénkítése is, amihez szükség van nagykövetekre.

Belgrád a koszovói függetlenség februári kikiáltása után „konzultációra” hazarendelte fő diplomáciai képviselőit azokból az országokból, amelyek elismerték a volt szerb tartomány önállóságát, s alacsony szintre szállította le az illető államok belgrádi nagyköveteivel fenntartott kapcsolatot. Annak a politikának is Vuk Jeremic külügyminiszter volt az egyik fő képviselője.

Arról, hogy konkrétan mely fővárosokba mennek vissza a szerb nagykövetek, a külügyminiszter nem szólt. Budapesten múlt év ősze óta nincs nagykövete Szerbiának, mert az új nagykövetnek – miután elődje megbízatása hónapokkal korábban lejárt – épp a koszovói függetlenség magyar elismerése után kellett volna elfoglalnia állomáshelyét, de a budapesti diplomáciai lépés miatt Belgrádban maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik