Nagyvilág

Az USA kinevezte koszovói nagykövetét

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kinevezte pénteken az Egyesült Államok első koszovói nagykövetét, öt hónappal azután, hogy a volt dél-szerbiai tartomány egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét.

Az új amerikai nagykövet Tina Kaidanow kelet-európai szakértő lesz, aki eddig a pristinai ügyvivő szerepét töltötte be.
“Már több mint 40 ország, az Európai Unió és a NATO tagállamainak kétharmada elismerte Koszovó függetlenségét. Úgy vélem, a jövőben további államok fogják követni ezt a példát” – mondta Rice Washingtonban a Fatmir Sejdiu koszovói elnökkel és Hashim Thaci kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államok továbbra is támogatást nyújt Koszovónak a többnemzetiségű kormányzat és a demokratikus intézményrendszer kiépítésében – biztosította a miniszter vendégeit, akik a független Koszovó vezetőinek minőségében első alkalommal tesznek hivatalos látogatást Washingtonban.

Rice hozzátette: Koszovó azzal bizonyíthatja valódi függetlenségét azon államoknak, amelyek ellenezték a terület elszakadását Szerbiától, hogy előrelépéseket tesz a demokratikus berendezkedés, a kisebbségvédelem és a vallásszabadság biztosítása terén.

A többségében albánok lakta Koszovó február 17-én kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Szerbián kívül több ország, köztük Oroszország, Spanyolország és Kína azóta sem hajlandó hivatalosan elismerni.

A koszovói vezetők pénteken a külügyminiszteren kívül Robert Gates védelmi miniszterrel is megbeszélést folytattak, hétfőn pedig George Bush elnökkel találkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik