Nagyvilág

Újraegyesülhet Ciprus?

Derűlátónak mondta magát az észak-ciprusi látogatáson lévő Recep Tayyip Erdogan török kormányfő az 1974 óta megosztott Ciprus két közössége közötti újraegyesítési tárgyalások közeli újrakezdését illetően.

Arra számítunk, hogy a két ciprusi vezető hamarosan megegyezik egy közös dátumban – mondta a miniszterelnök sajtóértekezletén, amelyet Mehmet Ali Talattal, az egyedül Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetőjével közösen tartott.

Új elnök, új tárgyalások

2004-ben holtpontra jutottak az újraegyesítési törekvések, amikor a ciprusi görögök népszavazáson elvetették az ENSZ újraegyesítési tervét. Dimítrisz Hrisztofiasz jelenlegi ciprusi (görög) elnök februári megválasztása után ismét lendületet vett a folyamat; Hrisztofiasz és Talat megegyezett márciusban, hogy az ENSZ égisze alatt újraindítják a tárgyalásokat a sziget újraegyesítéséről.

Hrisztofiasz és Talat találkozót tervez egymással július 25-ére, hogy megvizsgálják, milyen eredményeket értek el az általuk kijelölt közös munkacsoportok, elegendő-e az általuk elért haladás a közvetlen tárgyalások elkezdéséhez.

A közös munkacsoportok elvi egyezséget alakítottak ki az állampolgárság és a szuverenitás kényes kérdéseiben. Talat most kifejezte azt a reményét, hogy a ciprusi (görög) elnökkel tartandó következő találkozóján már ki is jelölhetik a közvetlen tárgyalások kezdetének dátumát.

1974-ben szakadt ketté

Törökország katonai erővel megszállta 1974-ben a Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő sziget északi részét, válaszul arra, hogy görög nacionalisták Athén támogatásával puccsot kíséreltek meg Ciprus Görögországhoz csatolásának céljával. Jelenleg is mintegy 40 ezer török katona állomásozik a sziget északi felén.

Erdogan azért érkezett most az Észak-ciprusi Török Köztársaságba, hogy részt vegyen vasárnap a török katonai erők 1974-es intervenciójának évfordulóján rendezendő ünnepségeken. A sziget déli, görög részén élesen bírálták Erdogan látogatását, olyan provokatív lépésnek nevezték, amely nem kedvez a bizalom légkörének, következésképp a békefolyamatnak sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik