Nagyvilág

Tovább tárgyalna Irán a nukleáris programról

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter szerint az iráni nukleáris programról szombaton kezdődő genfi tárgyalások pozitív és konstruktív lépésnek tekinthetők, de több ilyen találkozóra lesz szükség.

Mottaki, aki még a genfi megbeszélések kezdete előtt nyilatkozott Teheránban, úgy vélekedett: a tárgyalásokon valamennyi fél nézőpontját elő kell terjeszteni, csak így lehet eljutni a megállapodáshoz.

Genfben Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország képviselői, akikhez csatlakozik William Burns amerikai külügyi államtitkár és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Szajed Dzsalili iráni főtárgyalóval tárgyalnak és próbálnak bizonyosságot nyerni Teheránnak a megállapodásra való készségéről. A magas rangú amerikai illetékes eddig példa nélküli részvétele némi előrelépésre adhat reményt a megfigyelők szerint.

A szombati iráni sajtó “tabutörő” lépésnek nevezte Burns jelenlétét Genfben. Az Etemad című reformpárti lap úgy értékelte, hogy Washington ezzel elismerte: Teherán nem enged urándúsító programjából. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy ez a legmagasabb szintű kapcsolatfelvétel a két ország között 30 év óta.

A konzervatív Dzsomhuri Eszlámi viszont úgy vélekedett, hogy az amerikai politikában beállt változás Washington “szuperhatalmi gyengülésének” a jele. Az ugyancsak konzervatív Kajhan az Egyesült Államok “külpolitikai szükségleteivel” magyarázta a külügyminiszter-helyettes genfi küldetését.

Irán azt állítja, hogy nukleáris tevékenysége csupán békés célokat szolgál. A nyugati hatalmak viszont attól tartanak, hogy Teherán atomfegyver gyártására törekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik