Nagyvilág

Robbanóanyagot loptak a franciáktól

Vizsgálatot indított a párizsi ügyészség terrorellenes ügyosztálya, miután kiderült, hogy 28 kilogramm robbanószer, illetve detonátor tűnt el a polgári védelem egyik létesítményéből Lyon közelében - közölték pénteken igazságügyi források.

Állítólag egy nagy erejű plasztik robbanószert – semtexet – loptak el a raktárból a Lyon közelében fekvő Corbas-ban. A hiányt csak pénteken vették észre, de a robbanóanyag már akár egy hete eltűnhetett.

A semtexet, amely szagtalansága miatt gyakorlatilag kimutathatatlan, terrorista szervezetek hosszú éveken át használták robbantásos merényletekhez. Tíz kilogramm semtex elég ahhoz, hogy egy repülőgép kettétörjön. Ha megfelelő helyekre rejtik, akár egy kilogramm semtex felrobbantásával is el lehet érni, hogy az utastérben csökkenjen a nyomás.

Michele Alliot-Marie francia belügyminiszter a szükséges biztonsági intézkedések hiányával magyarázta a történteket, és belső vizsgálatot indított, valamint felfüggesztette a létesítmény vezetőjét. Közölte azt is, hogy az egykori csatamezőkön összeszedett lövedékek hatástalanításához alkalmazott robbanószernek veszett nyoma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik