Nagyvilág

A terrorizmus elleni összefogásra szólított fel a pápa

A világ valamennyi vallásának híveit a terrorizmus elleni közös fellépésre és a konfliktusok békés megoldására szólította fel pénteken Sydney-ben XVI. Benedek pápa.

Egy olyan világban, amelyet az erőszak minden formája fenyeget, a vallásos emberek egyesülten lépjenek fel, hogy a nemzetek és a közösségek békés eszközökkel és az emberi méltóság teljes tiszteletben tartásával oldják meg nézeteltéréseiket – hangsúlyozta az egyházfő, aki a katolikus ifjúsági világtalálkozóra érkezett Ausztráliába.

A pápa szerint a katolikus egyház nyitott arra, hogy tanuljon más vallásoktól, és buzgón keresi a lehetőségeket, hogy meghallgassa tapasztalataikat. A katolikus egyházfő kijelentését úgy lehet értelmezni, hogy a Vatikán javítani kívánja kapcsolatait az iszlám világgal, amelyek a pápa sokat vitatott, két évvel ezelőtti regensburgi beszéde után kerültek leszállóágba.

XVI. Benedek szerint a vallás segítheti különféle származású embereket abban, hogy nemes lélekkel, a baráti kapcsolatok erősítésének szándékával éljenek szomszédaikkal. Szerinte az emberi kapcsolatok lényegét nem lehet az erő, az uralkodás és az önérdek szemszögéből meghatározni, hanem inkább a makulátlanul tiszta ember természetes hajlamával, amely a másokkal való közösségben és egyetértésben való életre törekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik