Nagyvilág

Kegyelemért könyörögnek Hodorkovszkij szülei

Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás szülei csütörtökön Dmitrij Medvegyev elnökhöz fordultak fiuk szabadon bocsátása érdekében. Egyes források szerint erre már októberben sor kerülhet.

Az egykori YUKOS olajtröszt sokmilliárdos csalás és adóelkerülés vádjával bebörtönzött vezérének édesanyja a Novaja Gazeta csütörtöki számának adott interjújában élő szóban kérte az új orosz államfőtől: ajándékozza meg őt és férjét azzal, hogy október eleji aranylakodalmuk idején a fiuk már odahaza lehessen.

„Mint Oroszország állampolgára, büszke vagyok a fiamra. Mint anya, naponta meghalok az érte érzett félelem miatt” – mondta újra egyebek közt Marina Filippovna Hodorkovszkaja, s elárulta a lapnak azt is: október 9-én lesz 50 éve, hogy férjével összeházasodtak. Végül az újságon keresztül Medvegyevhez fordult: „Nagyon kérem önt: ajándékozzon meg bennünket azzal, … hogy a fiunk ezen a napon odahaza, velünk egy asztalnál ülhessen.”

Október?

Nem lehet tudni, vajon véletlen az egybeesés vagy sem, de az Eho Moszkvi rádió egyik újságíró vendége, Alekszandr Prohanov (a Zavtra című újság főszerkesztője) még szerdán este, jól informált forrásokra hivatkozva azt állította: Hodorkovszkij októberre szabad lehet. Ehhez egyetlen feltételt szabtak, hogy mondjon le a politikai szerepvállalásról. Prohanov úgy tudja, hogy a volt YUKOS-vezér ezt a feltételt elfogadta.

Az újságíró szerint a jogállamiság megerősítését ígérő új orosz vezetésnek, élén Medvegyevvel, szüksége van arra, hogy az orosz jogvédők és számos külföldi megfigyelő által politikai fogolynak tekintett Hodorkovszkij ügye ne terhelje imázsát. A szabadon bocsátás ugyanakkor többlépcsős folyamat eredménye lesz, éppen a jogállamiság látszatának megőrzése érdekében.

Illetékes bíróság

Ügyvédei szerdán kérvényezték az egykori olajmágnás idő előtti feltételes szabadlábra helyezését az illetékes csitai bíróságtól. Ha ez megtörténne, még nem jelentené a kiszabadulását, mivel Csitában Hodorkovszkij éppen újabb vizsgálati fogságát tölti – a vele együtt elítélt Platon Lebegyevvel egyetemben -, az ellenük emelt újabb, súlyos vádak kivizsgálása érdekében.

Hodorkovszkij egyik ügyvédje, Robert Amsterdam a német Süddeutsche Zeitungban kedden összefüggésbe hozta lépésüket azzal, hogy „Medvegyev közölte, harcot kíván indítani az Oroszországban uralkodó jogi nihilizmus (a törvények önkényes alkalmazása) ellen”. „Most itt van az alkalom – mondta -, amikor az orosz végrehajtó hatalom bebizonyíthatja, hogy képes kilépni ‘a megszokott kerékvágásból’.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik