Nagyvilág

Irodát nyitna Iránban az USA?

Brit lapértesülés szerint az Egyesült Államok azt tervezi, hogy érdekképviseleti irodát nyit Teheránban, harminc évvel azt követően, hogy a két ország között megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok. Irán megfontolná egy ilyen esetleges kérés teljesítését.

A The Guardian című londoni napilap csütörtöki számában meg nem nevezett washingtoni forrásokra azt írta, hogy az Egyesült Államok augusztusban jelenti be terveit, amelynek értelmében érdekképviseleti irodát nyitnának, és harminc év óta először amerikai diplomatákat küldenének az iráni fővárosba. A lap úgy tudja, hogy hasonló megoldásról lenne szó, mint amelyet az Egyesült Államok Kubában alkalmaz.

William Burns, a külügyminisztérium hármas számú vezetője, politikai ügyekben illetékes államtitkár múlt heti kongresszusi meghallgatásán kijelentette, hogy az Egyesült Államok gondolkodik egy iráni érdekképviseleti iroda megnyitásán, de a végleges döntés még nem született meg.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő vasárnap értésre adta, hogy Irán megfontolná egy ilyen esetleges kérés teljesítését. A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium nem volt hajlandó kommentálni a hírt, amely egy nappal azután látott napvilágot, hogy George Bush amerikai elnök bejelentette: Burns részt vesz az iráni nukleáris kérdésről tartandó szombati genfi megbeszéléseken.

Irán és az Egyesült Államok 1980-ban szakították meg diplomáciai kapcsolataikat, miután iráni iszlamista diákok elfoglalták és több mint egy évig megszállva tartották a teheráni amerikai nagykövetséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik