Nagyvilág

Markó idén sem megy Bálványosra?

Várhatóan idén sem mennek RMDSZ-esek az immár 19. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemre. Egyes hírek szerint a táborvezetés mondta le a meghívást, mások szerint viszont az RMDSZ bojkottálja az erdélyi magyarság közti párbeszéd lehetőségét.

Kedd este Markó Béla nyilvános levélben javasolta Tőkés Lászlónak, hogy találkozzanak bármikor, bárhol, kivéve Tusnádfürdőt. Tőkés Brüsszelből válaszol is a szervezet elnökének.

Az RDMSZ pártlapjának tartott Új Magyar Szó keddi számában azonban Salamon Márton László főszerkesztő vezércikkben kifejti: meggyőződése, hogy a szervezők politikai nyomásra húzzák ki az RMDSZ-eseket a meghívottak listáiról.

Mások viszont úgy tudják, Markó Béla mondta vissza a meghívást, ráadásul központi utasításra nem jöhetnek az RMDSZ-es meghívottak sem – foglalja össze a helyzetet a szabadegyetem kiadványa, a Tusványos Press.

A Fidesz meghívta Markóékat?

Az immár 19. alkalommal megrendezett, a Fidesz által szervezett nyári tábor “szülőatyja”, Németh Zsolt a lapnak úgy nyilatkozott, hogy nagyon fontosnak tartják a pluralizmus és az összefogás iránti igény alapján egy új egység létrehozását.

“Biztunk abban, hogy az RMDSZ csúcsvezetése kiveszi a részét ebből a párbeszédből, úgy tűnik, hogy ezzel a lehetőséggel Markó Béla és az RMDSZ nem kíván élni. Dialógus nélkül nehéz lesz megalkotni ezt az új egységet” – mondta Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Hozzátette: ők felajánlották a párbeszéd lehetőségét az MPP-n és Tőkésen kívül az RMDSZ-nek is.

Senkit sem húztak le a listáról?

Toró T. Tibor, a Tőkés vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke a lapnak úgy nyilatkozott: reméli, hogy nem igazak azok a hírek, hogy az RMDSZ lemondja a részvételt. Hozzátette: hivatalosan még senki sem jelezte nekik, hogy nem vesz részt az előadásokon.

“Az is tény, hogy a tusványosi rendezők nem akarnak olyan embereket meghívni, akik nem szeretnének a folyamat részeseivé válni, és nem érzik itt jól magukat. Illetve azokat sem hívjuk, akik sem intellektuálisan, sem értékrendileg nem érik el a tusványosi szintet. De az, hogy kit hívunk, illetve kit nem hívunk meg, kollektív döntés eredménye szokott lenni” – mondta Toró T. Tibor.

Hangsúlyozta ugyanakkor: szó sincs arról, hogy bizonyos emberek, akik esetleg rajta lettek volna a meghívottak listáján, lekerültek volna.

A lap egyébként Markó Bélát nem kérdezte meg arra hivatkozva, hogy nem akarják felébreszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik