Nagyvilág

Sarkozy Szíria segítségére siet

Többek között a tömegpusztító fegyverektől mentes közel-keleti térség megteremtését tűzte ki céljául a Párizsban vasárnap megalakult Unió a Mediterrán Térségért nevű szervezet 43 résztvevője. Szakértők szerint az új szervezet megalakításával Sarkozy lehetőséget teremtett Szíria számára, hogy kitörjön diplomáciai elszigeteltségéből.

Az Európai Unió francia elnökségének kezdeményezésére vasránap megalakult a Mediterrán Unió. A 27 uniós tagállam mellett a Földközi-tenger partján fekvő valamennyi ország – Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Marokkó, Mauritánia, Szíria, Tunézia, Törökország, valamint Albánia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Monaco -, illetve a Palesztin Hatóság is elfogadta a meghívását. Egyedül Moammer el-Kadhafi líbiai elnök bojkottálta a párizsi Grand Palais kiállítócsarnokban rendezett találkozót.

Sarkozy eredeti elképzelése szerint a Mediterrán Unió csak a Földközi-tenger partján található államokat fogta volna össze, és nem vett volna részt benne az egész Európai Unió. A szövetség kiterjesztése lehetővé tette a francia elnök számára, hogy olyan déli államokat is meghívjon, mint Izrael és Szíria, akik formálisan mind a mai napig hadban állnak – írja a The New York Times. A Mediterrán uniót két társelnök vezeti, Nicolas Sarkozy francia, és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök.

Az új szövetség működését illetően azonban még vannak vitás kérdések. A vezetőknek nem sikerült megállapodniuk abbna, hogy hol legyenek a Mediterrán Unió főbb intézményei, és milyen nemzetiségű legyen a szervezet főtitkára. A szervezet finanszírozásának főbb pontjai sem világosak még.

A találkozó Szíria diplomáciai elszigeteltségének végét jelenti – állapítja meg a lap, emlékeztetve, hogy Asszad elnökre Iránnal való szövetségéért, illetve az Egyesült Államok és az Európai Unió által terroristának bélyegzett palesztin csoportok támogatásáért néztek rossz szemmel.

E látogatás számomra történelmi látogatás, amely nyitást jelent Franciaország és egész Európa felé – jelentette ki hétfőn Párizsban megtartott díszszemlét követően a Le Figaro című francia napilapnak adott interjúban a szíriai elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik