Nagyvilág

Obama kivonulna Irakból

Barack Obama, az amerikai demokrata párt valószínű elnökjelöltje az Irakot megszálló amerikai haderők nagy részének 2010 nyaráig való kivonása mellett foglalt állást. A figyelmet Afganisztánra fordítaná.

A The New York Times című napilap internetes kiadásában hétfőn megjelent cikkében Obama felfedi „iraki tervét”, és közli, hogy elnöksége első napján új misszióval fogja felruházni a katonaságot: az iraki háború befejezésével.

Körültekintően vonulna ki

„Sokszor elmondtam, hogy amilyen elővigyázatlanul vonultunk be Irakban, olyan körültekintően kell kivonulnunk” – írja Obama, aki szerint nem lesz „hirtelen” kivonulás, 16 hónapon belül, 2010 nyarára biztonságosan ki lehet vonni, illetve átcsoportosítani az Irakban állomásozó amerikai csapatokat.

Az átcsoportosítás után az Irakban maradó katonák korlátozott missziót látnának el: az al-Kaida terrorszervezet „maradványainak” nyomába erednének, oltalmaznák az országban szolgálatot teljesítő amerikaiakat, kiképeznék az iraki biztonsági erőket.

Afganisztánra összpontosítana

„A háború befejezése (Irakban) elengedhetetlen, hogy elérjük tágabb stratégiai céljainkat, kezdve Afganisztánnal és Pakisztánnal, ahol a tálibok lázadoznak, és biztos menedékre lelt az al-Kaida. Nem Irak a terrorizmus elleni háború központi arcvonala, sosem volt az” – írja Obama.

A politikus idézi cikkében Mike Mullen tengernagyot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjét, aki szerint az Egyesült Államoknak nem lesz elegendő erőforrása ahhoz, hogy befejezze a dolgát Afganisztánban, amíg nem csökkentette iraki szerepvállalását.

“Elnökként új stratégiát fogok követni, azzal kezdem, hogy legalább további két harcoló dandárt küldök Afganisztánba törekvéseink támogatására” – írta a demokrata párti leendő elnökjelölt, aki republikánus riválisával, John McCainnel szemben azt is egyértelművé tenné, hogy az Egyesült Államok nem akar állandó katonai támaszpontokat fenntartani Irakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik