Nagyvilág

Magyar Gripen a párizsi díszszemlén

Francia vadászgépekkel kötelékben repülve nyolc európai vadászgép, köztük a magyar légierő egyik Gripenje nyitotta meg hétfőn a francia nemzeti ünnep alkalmából a hagyományos katonai díszszemlét Párizsban.

Nicolas Sarkozy államfő meghívására a vasárnap este Párizsban megalakult Unió a Mediterrán térségért nevű szervezet több mint negyven állam- és kormányfője, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a Concorde téren elhelyezett dísztribünről gyönyörű, napsütéses időben tekintette meg a katonai parádét, melynek díszvendége idén Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár volt.

A francia forradalom évfordulóján a párizsi Champs-Elysées sugárúton minden évben megtartott katonai díszszemlét a mediterrán unió megalakulása alkalmából idén Franciaország a béke jegyében kívánta megrendezni: először fordult elő, hogy nem francia, hanem az ENSZ kéksisakos békefenntartóinak két, köztük egy 25 nemzetet képviselő 146 fős kontingense nyitotta a szárazföldi erők parádéját.

Magyar résztvevő a díszszemlén

A kéksisakosok között egy magyar katona is felvonult. Őket a nemzeti alakulatokban közel 4500 francia légiós, szárazföldi és lovas katona követte. Utánuk következtek a haditechnikai eszközök: 83 motor és 226 egyéb jármű.

A párizsi díszszemlére tavaly kaptak először meghívást az összes európai uniós tagállamból katonák, Magyarországot akkor a honvédség díszzászlóaljának 27 katonája képviselte. A július 1-jén kezdődött francia EU-elnökség alkalmából – amelynek egyik prioritása a közös európai védelem megteremtése – idén a díszszemle légi bemutatójának 65 repülője és 30 helikoptere között nyolc európai nemzet – Magyarország mellett Belgium, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia – tíz gépe is bemutatkozott a katonai parádén.

Prizsban debütált a Gripen

Ez volt az első alkalom, hogy magyar pilótákkal külföldi légi bemutatón repült a magyar légierő Gripen vadászgépe. Ugrik Csaba alezredes és Murguly Gusztáv őrnagy a kétüléses géppel ötös kötelékekben 500 kilométeres óránkénti sebességgel repült el 450 méter magasan a Champs-Elysées felett. A magyar Gripen négy francia Mirage típusú bombázó vadászgéppel repült kötelékben. A magyar repülőgép az ék alakú kötelék jobb hátsó gépe volt. A nemzetközi kötelékek francia vezetéssel 30 másodpercenként követték egymást.

Az ünnepi parádét idén először két kelet-európai, egy román és egy szlovén MiG gép, valamint hét, francia nemzeti színekben érkező ejtőernyős zárta. Az ejtőernyősök a dísztribün vendégei előtt, a Concorde tér közepén értek földet.

A díszszemlén megjelent külföldi állam- és kormányfőket, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a vasárnap megalakult Unió a Mediterrán Térségért nevű szervezet két társelnöke, Nicolas Sarkozy francia és Hoszni Mubarak egyiptomi államfő ebéden látta vendégül a francia elnöki hivatal közelében található Marigny Rezidencia Márvány termében.

Az állami vezetők jelenléte miatt a rendőri készültség az elmúlt két napban rekordot döntött Párizsban: míg tavaly a terrorfenyegetettség miatt elrendelt riadókészültségnek megfelelően ötezer rendőrt mozgósítottak a díszszemle biztosításra, az idén kirendelt nyolcezer rendőr és csendőr gyakorlatilag az egész várost lezárta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik