Nagyvilág

Kevéssel vezet Obama

Jelentősen zsugorodott Barack Obama előnye John McCainnal szemben.

A Newsweek amerikai hírmagazin legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye szerint az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje mindössze 3 százalékponttal vezet republikánus riválisa előtt, ami markáns változást jelez az előző havi 15 százalékpont után.

A vasárnap közölt adatok szerint az illinois-i szenátor támogatottsága 44 százalék, míg az arizonai szenátor McCainé 41 százalék, azaz a különbség statisztikailag elhanyagolható mértékű.

A június 20-án nyilvánosságra hozott adatok még Obama jelentős fölényét mutatták ki: az ő 51 százalékával szemben McCain csak 36 százalékos támogatottsággal bírt.

Az új felmérés során a megkérdezettek 53 százaléka úgy vélte, hogy Obama kulcsfontosságú kérdésekben változtatott álláspontján politikai előnyszerzés érdekében. Az 1209 választópolgár megkérdezésével július 9-10-én elvégzett közvélemény-kutatás hibahatára plusz-mínusz 3 százalék.

Más közvélemény-kutatók is szoros versenyt jósolnak. A Gallup intézet szombati felmérése szerint Obama vezet McCainnel szemben, de csak 46-43 százalékos arányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik