Nagyvilág

Derűs volt a bécsi melegfelvonulás

Százhúszezren vonultak végig szombaton a bécsi Ringstrassén a homoszexuálisok és leszbikusok rendezvényén, a 13. Szivárvány Parádén, jóval többen, mint a korábbi években.

A háromórás, alapvetően békés, derűs hangulatú megmozdulás központi témája az ősszel esedékes rendkívüli parlamenti választás, valamint a melegek és leszbikusok bejegyzett partnerkapcsolatának lehetősége volt. Utóbbit a szociáldemokraták (SPÖ) kezdeményezték, ám a törvényjavaslattal majd csak a választások után megalakuló új parlament fog foglalkozni. Több felirat és transzparens sürgette az azonos neműek összeházasodásának engedélyezését és a homoszexuálisokat sújtó megkülönböztetés felszámolását.

A menet, amelyben “érintetteken” kívül kíváncsiskodó bécsiek is nagy számban vettek részt, a Stadtparktól vonult a Heldenplatz felé. Elhaladt a parlament épülete mellett is, amely előtt a házelnök Barbara Prammer szivárványszínű zászlókat tűzetett ki.

A menetben ott gördült két parlamenti párt, az SPÖ és a Zöldek egy-egy kocsija, a rajtuk felállított táblák jogegyenlőséget követeltek a melegek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik