Nagyvilág

Foglyokat cserél Izrael és a Hezbollah

Legkorábban jövő hét szerdán bonyolíthatja le egymással Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet a régóta várt fogolycserét - értesült az izraeli rádió.

A kormány keddi ülésén hoz végleges döntést a fogolycsere ügyében, de már utasították a katonaságot, hogy tegye meg a szükséges előkészületeket.

Az ENSZ-közvetítéssel tető alá hozott fogolycsere-megállapodás értelmében a zsidó állam szabadon bocsát öt bebörtönzött libanonit, a Hezbollah pedig visszaszolgáltat két foglyul ejtett izraeli katonát. A két tartalékos katona az Izrael és a Hezbollah 2006-os háborúját kiváltó határ menti incidens során esett a síita szervezet fogságába. Állapotukról a Hezbollah semmit sem közölt, de széles körben elterjedt feltételezés szerint már mindketten halottak.

A fogolycsere-megállapodás nyélbe ütését késleltette, hogy az izraeli fél további információkat kért Ron Aradról, arról az izraeli pilótáról, akinek 1986-ban veszett nyoma, miután gépét lelőtték Dél-Libanon felett. A Hezbollah tájékoztatása szerint az izraeli repülőtiszt két évvel fogságba esése után meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik