Nagyvilág

Jackson tiszteletes levágná Obama mogyoróit

Jesse Jackson tiszteletes, polgárjogi harcos bocsánatot kért Barack Obamától, akit "durva és becsmérlő" megjegyzéssel illetett egy tévéműsorban, amikor azt hitte, hogy a mikrofonja már nincs bekapcsolva.

Jackson kínos elszólását a Fox News hírcsatorna rögzítette egy vasárnapi műsora után, amelyben a tiszteletes meghívott vendégként szerepelt. Jackson az interjúja után nem vette észre, hogy a mikrofonja még mindig be van kapcsolva, és gyanútlanul azt mondta a mellette ülő másik vendégnek, hogy Obama beszédeiben “lenézően szól a feketékhez”, majd hozzátette: “legszívesebben levágnám a mogyoróit”.

A Demokrata Párt egykori elnökjelölt-aspiránsa szerdán közleményben elnézést kért Obamától a nyers megjegyzésért, és egyben teljes támogatásáról biztosította az illinois-i szenátor kampányát. A baptista lelkész a CNN hírtelevízióban magyarázatként kifejtette: úgy érzi, Obama gyakran kioktató és lenéző stílusban beszél az afro-amerikaiakhoz, holott inkább a “faji igazságtétel, a munkahelyek és az egészségügyi ellátás” szükségességét kellene hangsúlyoznia.

Obama egy fekete kongregáció előtt tartott beszédében néhány hete arról beszélt, hogy az afro-amerikai közösségben sok gyerek apa nélkül nő fel, utalva arra, hogy a feketéknek nagyobb felelősséget kellene vállalniuk a sorsukért.

Politikai elemzők szerint az idei demokrata elnökjelöltség várományosa akár még jól is jöhet ki az incidensből, amely sokkal inkább Jackson számára kínos, és kihangsúlyozza a két politikus elképzelései közti generációs különbséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik