Külföld

Berlusconi megússza

admin
admin

2008. 07. 10. 20:33

Az olasz képviselőház elfogadta a legfőbb közjogi méltóságok mentelmi jogára vonatkozó törvényt: ezzel Silvio Berlusconit mandátuma idején nem vonhatják felelősségre korrupciós ügyeiben.

A szöveg értelmében „átmenetileg felfüggesztik” a köztársasági elnök, a szenátus és a parlament elnöke, valamint a miniszterelnök ellen folyamatban lévő bírósági ügyeket, ha vannak ilyenek. A törvénytervezetet július végéig kell benyújtani a szenátusba, hogy rekordidő alatt elfogadják. Ha a jogszabályt a szenátus is megszavazza, Silvio Berlusconi kormányfőnek sikerül kibújnia a jogi felelősségre vonás alól mandátuma idején.

Berlusconi ellen több eljárás is folyik korrupciós ügyekben. A kormányfő rendszerint azzal vádolja a bírákat, hogy felül kívánják bírálni a nép akaratát, és jogi eszközökkel próbálják őt megbuktatni. Az Angelino Alfano igazságügyi miniszter által benyújtott jogszabály-tervezetet a képviselők nagy többsége támogatta, a Walter Veltroni vezette ellenzéki Demokrata Párt és Antonio di Pietro volt ügyész pártja, az Értékek Olaszországa ellene szavazott, a Pierferdinando Casini vezette centristák pedig tartózkodtak.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.