Nagyvilág

Katonai választ fontolgat Moszkva a cseh radarra

Rákényszerítenek, hogy ne diplomáciai, hanem katonai lépésekkel válaszoljunk a Csehországba telepítendő amerikai radarra - áll az orosz Külügyminisztérium közleményében.

Moszkva azt követően fenyegetőzött ismét katonai válaszlépésekkel, hogy kedden az amerikai és a cseh külügyminiszter aláírta a Csehországba telepítendő radarról szóló kétoldalú megállapodást – írja a Times Online.

Moszkva kitart amellett, hogy a cseh radar és a Lengyelországba telepítendő rakétapajzs súlyosan aláássa az európai biztonságot.

Az aláírt egyezmény nemcsak az Egyesült Államok és Csehország, hanem az egész NATO védelmét szolgálja – jelentette ki Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy a ballisztikus rakéták rohamos terjedése nem képzeletbeli, hanem valóságos veszély.

A radaregyezmény keddi aláírása után a dokumentumot még jóvá kell hagynia a cseh parlamentnek, ahol a kormány csak szűk többséggel rendelkezik. A megállapodás nem rögzíti a radarállomás kiépítésének pontos dátumát, és arra sem ad garanciát, hogy a következő amerikai törvényhozás ragaszkodni fog a most aláírt egyezményben foglaltakhoz – írja a The New York Times című amerikai napilap.

A lengyelekkel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban az amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy vannak még nyitott kérdések, de Washington az utóbbi időben nagy engedményeket tett a megállapodás érdekében.

Varsó komoly légvédelmi rendszer kiépítését kérte az Egyesült Államoktól a rakétapajzs telepítéséért cserébe. A tárgyalások nehézségei miatt Washinton részéről nemrég Litvánia is szóba került, mint a rakétapajzs telepítésének alternatív helyszíne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik