Nagyvilág

A svájciak betiltanák a minaretépítést

Népszavazást tartanak Svájcban arról, hogy betiltsák-e az alpesi országban minaretek építését - jelentette be a svájci belügyminisztérium.

Svájci nacionalisták elegendő számú aláírást gyűjtöttek össze ahhoz, hogy kikényszerítsék a referendum kiírását. A népszavazás időpontját még nem tűzték ki. Eredményes népszavazás esetén, ha a többség támogatja a javaslatot, a parlamentnek törvényt kell hoznia a minaretek építésének betiltásáról.

A nacionalista Svájci Néppárt és a marginális Szövetségi Demokratikus Unió által támogatott szervezők azt állítják, hogy kezdeményezésükkel az iszlám politikai terjedése ellen akarnak fellépni. Álláspontjuk szerint a minaret inkább a hatalomra támasztott politikai és vallási igény jelképe, mintsem egyszerű vallási szimbólum.

A vallásszabadságot félti a másik oldal

A nacionalisták kezdeményezését ellenzők azzal érvelnek, hogy egy ilyen tilalom sértené a vallás szabadságát.

Pascal Couchepin államfő közölte: a kormány azt fogja tanácsolni a szavazóknak, hogy vessék el a javaslatot. A kormány több tagja már korábban bírálta és elutasította a minaretek építésének betiltását.

A muzulmánok temploma

A minaret a muszlim mecsethez vagy dzsámihoz illesztett, esetleg különálló karcsú torony. Magas körerkélyéről szólítja imára a hívőket a müezzin.

A szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint Svájc 7,5 millió lakosa közül több mint 310 ezer a muzulmánok száma. Ahhoz, hogy népi kezdeményezést szavazásra bocsássanak Svájcban, legalább százezer aláírást kell összegyűjteniük a szervezőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik