Nagyvilág

Oroszország haditechnikával reagál a radarra

Oroszország kénytelen lesz haditechnikai módszerekkel reagálni, ha törvényerőre emelkedik a cseh-amerikai radarszerződés, és az orosz határoknál megkezdik az amerikai rakétapajzs kiépítését - erre figyelmeztetett az orosz külügyminisztérium.

Karel Schwarzenberg cseh és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kedden írta alá az amerikai radarállomás csehországi elhelyezéséről szóló keretszerződést Prágában.

A moszkvai külügyminisztérium megismételte: Oroszország ellenzi, hogy Közép-Európába telepítsék az amerikai rakétaelhárító rakétarendszer egyes elemeit. Ez a terv nemcsak Európa, hanem az egész világ stabilitását és biztonságát is alááshatja – mutatott rá a külügyi tárca, amely csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a “rakétafenyegetések kivédését célzó valós kollektív biztonsági rendszer létrehozására tett orosz javaslatot figyelmen kívül hagyták”.

Moszkva szerint nem kétséges, hogy az amerikai hadászati arzenál elemeinek az orosz határokhoz való előrevonását az oroszországi elrettentő ütőerő meggyengítésére használhatják fel.

Oroszország ezért megteszi a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy ellensúlyozza a nemzetbiztonságát fenyegető veszélyt – áll a nyilatkozatban, amelyben a moszkvai külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki amiatt is, hogy a kérdésről folytatott orosz-amerikai tárgyalások nem hoztak valós eredményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik