Nagyvilág

McCain a költségvetést is rendbe hozná

John McCain, a republikánus elnökjelöltség várományosa megígérte, hogy elnökké választása esetén 2013-ra egyensúlyba hozza az Egyesült Államok költségvetését.

McCain kampánystábja hétfőn közzétett egy dokumentumot, amely részletesen leírja az arizonai szenátor már korábban bejelentett gazdasági elképzeléseit: a tengeri olajfúrások kibővítését, a benzinárra kivetett szövetségi adók időszakos felfüggesztését, az adócsökkentéseket, az alternatív energiaforrások támogatását és az adókedvezményeket a magán egészségbiztosítási piac fellendítésére.

A valószínű republikánus jelölt denveri kampánybeszédének azonban új eleme volt a költségvetés egyensúlyának biztosítása. McCain az elmúlt években is hangsúlyozta az egyensúly megteremtésének szükségességét. Most azonban arra tett ígéretet, hogy első elnöki ciklusának végére egyensúlyba hozná a kiadásokat és a bevételeket. Ennek megvalósításához gazdasági növekedést, az átfogó költekezési korlátok bevezetését és kétpárti együttműködést tartott szükségesnek.

Az arizonai szenátor eddig felvázolt elképzelései – ha megvalósulnának – szakértők szerint mintegy 200-300 milliárd dolláros költségvetési hiányt eredményeznének – közölte Barack Obama, McCain költségvetéssel kapcsolatos bejelentésével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik