Nagyvilág

A magyar Gripenek már várják a párizsi díszszemlét

Ugrik Csaba alezredes és Murguly Gusztáv őrnagy egy kétüléses Gripen vadászgéppel vesz részt a július 14-én a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezendő katonai díszszemlén.

A párizsi katonai parádé lesz az első, ahol magyar pilótákkal külföldi légi bemutatón repül a magyar légierő Gripen vadászgépe. A bemutatóra való felkészülés jegyében a két magyar pilóta a franciaországi Nancyban nemrégiben már gyakorolta a francia gépekkel való közös repülést. A gyakorlás végén a díszszemle főpróbáját is megrendezték az egyik Párizshoz közeli repülőtér felett. A díszszemlére egy tartalékgépet is visznek a pilóták.

A magyar pilóták a díszszemlén ötös kötelékekben repülnek majd el a Champs-Elysées felett. A magyar Gripen négy francia Mirage típusú bombázó vadászgéppel repül kötelékben. A magyar repülőgép az ék alakú kötelék jobb hátsó gépe lesz. A kötelékek 30 másodpercenként követik egymást. Belga, román, szlovák, olasz, spanyol és szlovén vadászgépek is részt vesznek a díszszemlén, de mindegyik köteléket francia gép vezeti majd.

A légi bemutatón a helikopterekkel együtt mintegy száz gép vesz részt, közülük 76 merevszárnyú repülő. A díszszemlét a Patrouille de France kilenc gépből álló, a kecskeméti repülőnapokról is jól ismert kötelékrepülése vezeti fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik