Nagyvilág

Basescu: kudarcot vallott a reform

A romániai igazságszolgáltatás reformja kudarcot vallott - jelentette ki Traian Basescu román államfő egy beszédében, amelyben élesen ostorozta a bírók és az ügyészek munkáját.

A hétfői román sajtó beszámol arról, hogy Basescu csak röviden szólalt fel az igazságszolgáltatás napja alkalmából rendezett bukaresti ünnepségen, majd hirtelen távozott a teremből. A lapok szerint Basescu így akarta kifejezni elégedetlenségét amiatt, hogy a két hét múlva bemutatandó, a romániai igazságszolgáltatás helyzetét vizsgáló brüsszeli jelentés kedvezőtlen lesz az ország számára.

Az Európai Unió jelenleg figyelemmel kíséri a 2007. január 1-jén csatlakozott Románia igazságszolgáltatását. Amennyiben a megfigyelési időszak végén nem sikerül megreformálni a rendszert, az EU életbe léptetheti a részleges védzáradékot, ami azt jelenti, hogy a többi tagállamban nem ismerik el a Romániában született bírósági ítéleteket.

Basescu beszédében partnerséget ajánlott a bíróknak és az ügyészeknek annak érdekében, hogy „a figyelemmel kísérés időszakának meghosszabbítása után” elkerülje Románia a részleges védzáradék életbe léptetését. A bírókhoz és ügyészekhez intézett felszólalásában megállapította: a magisztrátusok megajándékozhatták volna az országot azzal, hogy az Európai Bizottság (EB) befejezze ebben a hónapban az igazságszolgáltatási rendszer figyelését. Ehelyett viszont – folytatta Basescu – az igazságszolgáltatás ünnepét a két hét múlva megállapítandó kudarc uralja. Ezzel utalt az EB-jelentésre, amely szerinte tükrözni fogja a romániai valóságot.

A román sajtó brüsszeli forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az EB nem fogja alkalmazni most a védzáradékot, de a jelentés elmarasztalja majd a romániai igazságszolgáltatás állapotát. Bukaresti megfigyelők szerint a parlament korábban azért nem határozott a korrupcióval gyanúsított volt miniszterek sorsáról – vagyis hogy indíthat-e ellenük büntetőjogi vizsgálatot vagy sem az ügyészség -, mert a honatyák is tudomást szereztek arról, hogy Brüsszel újabb haladékot ad Romániának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik