Nagyvilág

34 év börtön egy brit zsoldosnak

Harmincnégy éves és négy hónapos szabadságvesztésre ítélték az államcsíny kísérletével vádolt Simon Mann brit zsoldost Egyenlítői-Guineában.

A malabói törvényszék hétfőn kihirdetett ítéletében halmazati büntetésül 150 ezer eurónak megfelelő összegű pénzbírságot szabott ki a férfira, akit a büntetés letöltését követő húsz évre ki is tiltott az országból.

A törvényszék ily módon súlyosabb szabadságvesztést rótt ki, mint amilyet az ügyészség kért a június végén lefolytatott büntető eljárásban: a vádhatóság összesen 31 év és 8 hónap börtönbüntetést javasolt a Mann terhére rótt különféle bűncselekmények miatt.

Az ellenzéket támogatta

A fő vádpontot az jelentette, hogy Mann – a Sandhurst brit katonai akadémia végzett hallgatója és a brit hadsereg hírhedt kommandós alakulatának, a SAS-nek egykori tisztje – volt annak a szervezkedésnek az értelmi szerzője, amely Teodoro Obiang Nguema Mbasogo egyenlítő-guineai elnök uralmát megdöntve Severo Moto Nsa ellenzéki vezetőt akarta hatalomra juttatni az olajban gazdag afrikai országban.

Mannt 2004 márciusában mintegy hatvan társával együtt a zimbabwei hatóságok vették őrizetbe a hararei repülőtéren, s lefoglalták azt a fegyverekkel megrakott Boeing 727-es repülőgépet, amelyen utaztak.

Őrizetben az előőrs

Pár nappal később Egyenlítői-Guineában is őrizetbe vettek 15 embert, akikről azt állítják, hogy ők voltak az előőrs. Mindkét csoportban voltak dél-afrikai állampolgárok. A zimbabwei hatóságok Mannt idén januárban titokban kiadták Egyenlítői-Guineának.

A puccskísérletbe állítólag Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök Mark nevű fia is belekeveredett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik