Nagyvilág

Merkel az élelmiszerválságról tárgyalna a G8-on

A vezető ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport hétfőn kezdődő, hokkaidói csúcstalálkozója előtt átfogó intézkedéseket sürgetett az élelmiszerellátás biztonsága érdekében a német kancellár.

A Der Tagesspiegel vasárnapi számában megjelent írásában Angela Merkel hangsúlyozta annak szükségességét, hogy az állam- és kormányfők egyidejűleg tegyenek erőfeszítéseket az akut élelmiszerválság mérséklésére, s ugyanakkor dolgozzanak ki hosszú távú stratégiát az élelmiszerellátás biztonságának szavatolására az egész világon.

A német kancellár – aki tavaly a G8-ak heiligendammi csúcstalálkozójának házigazdája és egyben a környezetvédelmi kötelezettségvállalások legfőbb szorgalmazója volt – üzenetében ez alkalommal első helyen az élelmiszerválsággal, s ennek kapcsán az élelmiszerek magas árával foglalkozott.

Merkel szerint az állam- és kormányfőknek meg kell vitatniuk a további áremelkedések megakadályozásának lehetőségeit. A kancellár asszony úgy vélte, hogy az élelmiszerválság számos afrikai és ázsiai országban egyben súlyos biztonsági kockázatot is jelent, s mindenekelőtt a szűk készletek elosztása vezethet konfliktusokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik