Nagyvilág

Busht Japánban sem nem érdekli az üvegházhatás

Japánba érkezett vasárnap George Bush amerikai elnök, hogy részt vegyen a hét legfejlettebb ország és Oroszország csúcsértekezletén.

A G8 országcsoport hétfőn kezdődő találkozóján az észak-koreai nukleáris programnak, a szárnyaló kőolaj- és élelmiszeráraknak és a klímaváltozás kérdésének szentelik a legnagyobb figyelmet.

Az észak-koreai atomprogramról Bush még a csúcstalálkozó előtt, vasárnap kétoldalú megbeszélést is folytat Fukuda Jaszuo japán miniszterelnökkel. A japán-amerikai tárgyalások másik fontos témája a klímaváltozás lesz. Fukuda szeretné elérni, hogy a konferencián olyan megállapodás szülessen, amelynek értelmében a nagyhatalmak kötelezettséget vállalnak az üvegházhatást kiváltó gázok jelentős csökkentésére meghatározott időn belül. Bush elnök egyelőre csak hosszú távú, 2050-re szóló kötelezettség-vállalásra hajlik, míg más országok 2020-at jelölnék meg határidőként.

Bush, aki negyedszer látogat Japánba a Fehér Ház lakójaként, várhatóan külön tárgyal az orosz, a kínai és a német vezetőkkel is. Első ízben találkozik az amerikai elnök Dimitrij Medvegyev új orosz államfővel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik