Nagyvilág

Videofelvételen a leleményes túszszabadítás

Videofelvételt tett közzé a kolumbiai hadsereg arról a túszszabadításról, amely során többedmagával visszanyerte szabadságát Ingrid Betancourt. A kolumbiai politikus asszony hat éven át sínylődött Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet fogságában.

A filmet egy katonai titkosügynök vette fel, aki a gerillaszervezet “sajtósaként” mutatkozott be a fogvatartóknak. A CNN hírtelevízió által is sugárzott háromperces felvételen látható, amint a gerillák a katonai hírszerzés által küldött helikopterekhez kísérik a megkötözött túszokat, akik mit sem sejtenek arról, hogy fogságuk utolsó pillanatait élik meg, s úgy tudják, egy másik őserdei gerillatáborba viszik őket. A három amerikai túsz egyike szitkozódik a kamerának. Lehet látni néhány pillanatra a Cesar mozgalmi névre hallgató gerillaparancsnokot, aki a tizenöt túsz fogva tartásáért volt felelős.

A következő pillanatban a felvételen már az látható, amint Ingrid Betancourt örömkönnyeket hullajt a helikopteren, ölelgeti túsztársait, miután arról értesül, hogy elnyerte szabadságát. A felvételen nem látható a pillanat, amikor a gerilláknak öltözött kolumbiai katonák ártalmatlanná teszik Cesart és egyik gerillatársát.

Juan Manuel Santos kolumbiai védelmi miniszter úgy számolt be szerdán a túszmentő akcióról, hogy a kolumbiai hadsereg hírszerzői beférkőztek a gerillák soraiba, és elhitették a túszokért felelős helyi parancsnokkal, hogy elviszik a foglyokat Alfonso Canóhoz, a FARC első számú vezetőjéhez. A túszokat ezután három csoportba osztva elszállították egy gyülekezőhelyre. Ott két helikopter várt rájuk, amelyet a katonai hírszerzés emberei vezettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik