Nagyvilág

Kaczynski. előbb az írek írják alá a lisszaboni szerződést

Lech Kaczynski lengyel elnök kijelentette, hogy csak akkor írja alá az Európai Unió lisszaboni szerződését, ha Írországban új népszavazást rendeznek róla, és a megismételt referendumon igent mond rá az ír szavazók többsége.

“Ha Írország más döntést hoz – persze nem nyomás hatására és alkotmányának megváltoztatása nélkül -, akkor Lengyelország sem gördít akadályt a szerződés útjába” – mondta a konzervatív lengyel elnök. Megütközést váltott ki az Európai Unióban Kaczynski keddi nyilatkozata, amely szerint egyelőre nem írja alá a 27 tagúra bővült EU döntéshozatali mechanizmusának “áramvonalasítását” célzó reformszerződést, tekintve hogy az írek elutasították a június 12-i referendumon.

Kaczynski azt nyilatkozta, hogy nem akarja fékezni a ratifikáció folyamatát, de a szerződés (lengyel) ratifikálása értelmetlen lenne azután, hogy az írek elvetették a múlt havi népszavazáson.

Van egy belső (lengyel belpolitikai) feltétele is a szerződés ratifikálásához: a parlamentnek meg kell szavaznia előbb egy olyan törvényt, amely nagyobb ellenőrzési jogot biztosít az államfőnek az EU-val kapcsolatos ügyekben – jelentett ki. A lengyel parlament már áldását adta az okmány ratifikálására áprilisban, de az ország alkotmánya értelmében szükséges az államfő jóváhagyása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik