Nagyvilág

Sarkozy: valami nincs rendben

Valami nincs rendben az Európai Unióval, az emberek kezdik elveszíteni hitüket az intézményben - nyilatkozta Nicolas Sarkozy francia elnök a nemzeti televíziónak a féléves uniós elnökség átvételének napján.

Szakértők szerint a Franciaország által a féléves uniós elnökségre tervezett grandiózus tervek többsége veszélybe került azt követően, hogy a Lisszaboni Szerződést az ír népszavazáson elutasították – írja a BBC. Sarkozy kijelentette, hogy a Lisszaboni Szerződést minden országnak ratifikálnia kell, ahol ez eddig még nem történt meg. Ezt követően pedig “majd meglátjuk, mit lehet tenni.”

Sarkozy elképzelései azonban több helyen akadályba ütköznek. A lengyel államfő máris kijelentette, hogy nem hajlandó aláírni a lengyel parlament által már ratifikált uniós szerződést. Nincs értelme egy elutasított dokumentum aláírásának – jelentette ki a Dziennik című napilapnak.

Valami nincs rendben, valami egyáltalán nincs rendben. Az európai polgárokban egyre gyakrabban merül fel a gondolat, hogy nemzeti szinten jobban lehet képviselni az érdekeiket, mint európai szinten, és ez nagy visszalépés – mondta Sarkozy a francia nemzeti televíziónak nyilatkozva. Az első lépés az, hogy rámutassunk a problémára, ezt követően pedig folytatódhasson a ratifikálási folyamat – tette hozzá.

A francia elnök július 11-én utazik Dublinba, hogy első kézből hallja az ír szavazóktól az elutasítás okát, és tárgyalásokat folytasson az ír miniszterelnökkel. Októberben az EU miniszteri találkozóján Írországtól megoldási javaslatot várnak a továbblépésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik