Nagyvilág

Az USA visz élelmet Észak-Koreának

Amerikai hajó érkezett Észak-Koreába segélyszállítmánnyal - jelentette be hétfőn az ENSZ Világélelmezési Programja.

A nemzetközi szervezet közlése szerint a hajó vasárnap kötött ki Észak-Koreában 37 ezer tonna gabonával. Ez volt az első része annak az 500 ezer tonnányi élelmiszersegélynek, amelyet Washington megígért Phenjannak az erről szóló megállapodás keretében. A segélyt a Világélelmezési Program osztja szét.

Bár az amerikai segély nem kötődik közvetlenül az észak-koreai nukleáris programmal kapcsolatos tárgyalásokhoz, és washingtoni illetékesek hangsúlyozták, hogy nem is kívánják azt diplomáciai nyomás eszközeként felhasználni, a szállításra néhány nappal azután került sor, hogy Phenjan nyilvánosságra hozta atomnyilatkozatát, és felrobbantotta a jongbjoni reaktor hűtőtornyát.

Az ENSZ-szervezet ugyancsak hétfőn jelentette be, hogy megnégyszerezi az Észak-Koreának nyújtandó élelmiszersegélyeit, így több mint ötmillió ember gondjain enyhítenének.

A Világélelmezési Program, amely 2006 óta, Phenjan kérésére, a minimálisra csökkentette segélyeit, jelenleg 1,2 millió embernek nyújt támogatást az ázsiai országban. A szervezet áprilisi jelentése szerint a 23 milliós Észak-Koreában legalább 6,5 millióra tehető az alultápláltak száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik