Nagyvilág

Folytatódhat Jaruzelski pere

Folytatódhat a per Wojciech Jaruzelski tábornok, volt lengyel elnöke és társai ellen, mivel egy fellebbviteli bíróság hétfőn felülbírált egy korábbi utasítást a vád kiegészítéséről, így nem lesz szükség például Mihail Gorbacsov vagy Margaret Thatcher tanúként való kihallgatására.

A vád az, hogy Jaruzelski és társai a rendkívüli állapot 1981-es bevezetésekor fegyveres bűnszövetkezetet irányítottak, és bűncselekményeket követtek el.

Az alsóbb fokú varsói körzeti bíróság arra utasította májusban a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészi részlegét, hogy “a nyomozati anyag jelentős hiányosságai” miatt állítson fel egy történész szakértői bizottságot, kérjen ki anyagokat külföldi levéltáraktól.

Továbbá újabb tanúkat is meg kell hallgatnia: a korszak vezető politikusait, köztük Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkárt, Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt, Helmut Schmidt egykori német kancellárt, Alexander Haig volt amerikai külügyminisztert és Zbigniew Brzezinski politológust, Jimmy Carter volt amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját.

A hétfői döntés szerint az összegyűlt bizonyítékok elegendőek a per lefolytatásához, ráadásul az alsóbb fokú bíróság egyes utasításai irreálisak voltak.

A vádlottak tagjai voltak az úgynevezett Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsának (WRON) és a lengyel Államtanácsnak, mely 1981. december 13-ra virradóra hivatalosan bevezette a rendkívüli állapotot Lengyelországban a Szolidaritás független szakszervezet által vezetett ellenállás elfojtására. Jaruzelski később, 1989-ben államfőként megosztotta a hatalmat az antikommunista ellenzékkel, és 1990 végén távozott Lengyelország éléről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik