Nagyvilág

Az Afrikai Unió elfogadja Mugabét

Az Afrikai Unió (AU) állam- és kormányfőinek hétfőn elkezdett sarm-es-sejki csúcstalálkozóján a résztvevők elfogadták partnerüknek Robert Mugabét, és nem törődtek a nyugati hatalmak azon felhívásával, hogy nyilvánítsák törvénytelennek a Zimbabwéban immár hatodszor is megválasztott elnök hatalmát.

Vasárnap iktatták be újra tisztségébe Mugabét, miután ellenjelölt nélkül győzött a Nyugat és az ellenzék által bohózatnak minősített választásokon. Az ellenzék jelöltje, Morgan Tsvangirai a táborát ért tettleges támadások miatt visszalépett a második forduló előtt.

Az AU 11. csúcsértekezletének hétfői, kezdő napján az afrikai államfők korelnöke, Omar Bongo Ondimba gaboni elnök újságíróknak nyilatkozva támogatásáról biztosította Mugabét.

Esküt tett, tehát elnök?

“Megválasztották, letette az esküt, itt van velünk, tehát elnök, nem követelhetünk tőle többet. (A zimbabweiek) elnökválasztást tartottak, és úgy gondolom, hogy (Mugabe) megnyerte azt” – jelentette ki, mielőtt megkezdődtek a viták a csúcsértekezleten. A nyugati nyomást firtató kérdésre durvának minősítette a nemzetközi közösség állásfoglalásait, és azt mondta: “Nem vagyunk kötelesek eleget tenni idegenek felszólításainak. Az afrikaiak önállóan is képesek döntéseket hozni. Hősként üdvözöltük Mugabét a tanácskozáson”.

Afrikában sokan a gyarmatosítók elleni felszabadító harc hősének tekintik a zimbawei államfőt.

Dél-Afrika átmeneti kormányt javasolt

A csúcs kezdetén az a vélemény volt többségben a résztvevők körében, hogy a politikai szankciók nem használnak a válság megoldásában, ehelyett Mugabénak és Tsvangirainak tárgyalnia kell egymással a megoldásról, amely lehet a hatalom megosztása is. A zimbabwei válságban közvetítő Thabo Mbeki dél-afrikai elnök átmeneti kormány létrehozását javasolta.

Raila Odinga kenyai kormányfő viszont azt indítványozta nairobi sajtóértekezletén, hogy függesszék fel Zimbabwe AU-tagságát mindaddig, amíg szabad és tisztességes elnökválasztást nem rendeznek az országban.

A zimbabwei ellenzék kérte az AU-t, hogy jelöljön ki egy állandó küldöttet, aki segítené Thabo Mbeki közvetítői tevékenységét. “Egyszerűen azt várjuk az uniótól, hogy ismerje el: csalás történt az elnökválasztás június 27-én tartott második fordulójában” – mondta George Sibotshiwe, az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) szóvivője a dél-afrikai közszolgálati rádiónak.

A Nyugat nem ismeri el az elnököt

Az Európai Unió – korábban is hangoztatott álláspontját megerősítve – leszögezte, hogy nem ismeri el a zimbabwei elnökválasztás eredményét. Gordon Brown brit miniszterelnök is kérte az AU-t, hogy követelje egy új kormány megalakítását Zimbabwéban.

Az Egyesült Államok arra készül, hogy még a héten benyújtja a szankciókról szóló határozattervezetet a BT-ben – jelentette ki a kínai látogatáson tartózkodó Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Rice egyetértett Kínával abban, hogy az afrikai országokra nagyobb szerep hárul a zimbabwei belpolitikai válság megoldásában, de úgy vélekedett, hogy “ez nem pusztán afrikai kérdés, ez az ügy a Biztonsági Tanácsra (BT) is tartozik”.

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter arra szorítkozott amerikai kollégájával tartott megbeszélése után, hogy Peking a Mugabe és a zimbabwei ellenzék közötti tárgyalások híve, a tervezett szankciókról nem foglalt állást.

A BT fegyverembargót fontolgat

Az Egyesült Államok már el is készítette a Rice által említett határozattervezetet. A dokumentumnak a brit hírügynökség birtokába került másolata szerint Washington kéri a BT-t, hogy vezessen be fegyverembargót Zimbabwe ellen, fagyassza be bizonyos zimbabwei vezetők és cégek vagyonát, és tiltsa meg “a demokratikus folyamatokat akadályozó” személyek külföldi utazásait.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy a zimbabwei elnökválasztás törvénytelen volt, mindazonáltal kérte a kormányerőket és az ellenzéket, hogy tárgyalással oldják meg a belpolitikai válságot, és vessenek véget az erőszakcselekményeknek.

Törvénytelennek minősítette Kanada is a zimbabwei elnökválasztás második fordulóját, és bejelentette, hogy egy sor korlátozást vezet be az afrikai ország ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik