Nagyvilág

Az afrikai államoktól kér segítséget Zimbabwe

A zimbabwei ellenzék felkérte az Afrikai Uniót (AU), hogy jelöljön ki egy állandó küldöttet, aki segítené Thabo Mbeki dél-afrikai államfő közvetítői tevékenységét a zimbabwei belpolitikai válságban.

“Egyszerűen azt várjuk az uniótól, hogy ismerjék el: csalás történt a június 27-én megtartott elnökválasztás második fordulóján, és nevezzenek ki egy különleges megbízottat, aki Mbeki elnökkel együtt közvetítene az ellenzék és a kormányzó Zanu-PF (Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front) között” – mondta George Sibotshiwe, az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) szóvivője.

A jelenleg is tanácskozó Afrikai Unió legfőbb napirendi pontja a zimbabwei helyzet: Robert Mugabe államfőt vasárnap iktatták be újra tisztségébe, miután ellenjelölt nélkül győzött a Nyugat és az ellenzék által bohózatnak minősített választásokon.

A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) megbízásából Thabo Mbeki március óta többször járt Zimbabwéban, ahol közvetíteni próbált a hararei kormányzat és ellenzéke között. Az MDC azonban több alkalommal elégedetlenségének adott hangot a dél-afrikai államfő erőfeszítéseivel kapcsolatban, és szükségesnek tartotta, hogy az AU-t is bevonják a közvetítésbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik