Nagyvilág

Rendezné a kapcsolatait az EU és Moszkva

Az Oroszország és az Európai Unió közötti új partnerségi alapszerződésről szóló tárgyalások első fordulója július 4-én, Brüsszelben kezdődik meg - jelentették be a Hanti-Manszijszkban tartott orosz-EU-csúcsról pénteken kiadott közleményben.

A tárgyalások célja egy stratégiai megállapodás megkötése lesz, amely átfogó alapot nyújt Oroszország és az Európai Unió kapcsolataihoz a belátható jövőre, és elősegíti a partnerségben rejlő lehetőségek fejlesztését. A megállapodás a feleket összekötő nemzetközi kötelezettségekre épül, és tartalmazza majd az együttműködés hatékonyságának fokozásához szükséges intézményi alapokat is. A közlemény kimondja, hogy a jelenlegi szerződés érvényben marad mindaddig, amíg az új érvénybe nem lép.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a sajtóértekezleten hivatalosan is bejelentette a tárgyalások megkezdését. A partnerségi szerződésnek eszközzé kell válnia az Oroszország és az EU közötti tényleges közeledéshez az egyenjogúság, a pragmatizmus, az érdekek kölcsönös tisztelete és a biztonsági kulcsproblémák azonos megközelítésének elvei alapján. Az orosz elnök elmondta: a belbiztonsági kérdéskör menetrendjében szerepel távlati célként a vízummentesség ügye is, s úgy vélte, legelőször a célt szolgáló konkrét lépéseket és a határidőket kellene felvázolni.

Kijelentette: Moszkvát aggasztja, hogy az EU számos tagállama az uniós szolidaritás elvét a kétoldalú problémák megoldására igyekszik felhasználni. Medvegyev elismerte, hogy ezen kívül is vannak éles kérdések az orosz-uniós kapcsolatokban, így például Moszkvát változatlanul aggasztja polgárai helyzete Lettországban és Észtországban, a történelem egyes fejezeteinek átírására való törekvés, a túlságosan engedékeny viszonyulás a fasiszták segítőinek heroizálásához.

“Általában óvatosságra intenek a közös történelem átpolitizálására irányuló tendenciák, hiszen számos állam jóléte, sőt némelyik fennmaradása is csupán a Szovjetunió népeinek és más európai népeknek az áldozatai árán vált lehetővé. Így a fasizmus feletti győzelem közös szellemi-erkölcsi vívmányunkká vált, és a felszabadító katonák emlékének bemocskolása teljességgel megengedhetetlen” – mondta.

Szólt arról is, hogy megítélése szerint előrelépés történt az általa Berlinben javasolt európai biztonsági szerződés kidolgozása terén. Az amerikai rakétapajzs elemeinek tervezett kelet-európai telepítésével kapcsolatban Medvegyev a korábbi orosz álláspontot ismételve kijelentette, hogy az elképzelés káros és nem használ az európai biztonságnak, és közös fellépést sürgetett. “Nyilvánvaló, hogy Európa a közös házunk, államaink a gazdái, s e minőségünkben teljesítenünk kell a ház fenntartásával járó kötelezettségeket. Ezeket nem lehet a szomszédra hárítani, még egy nagyon gazdag szomszédra sem” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik