Nagyvilág

Moszkva nem hajt rá Abháziára?

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta pénteken a Kommerszant című orosz lap értesülését, amely szerint hozzájárulását adta Tbiliszi új javaslataihoz az abház konfliktus ügyében.

A lap szerint Grúzia azt javasolta Moszkvának, hogy osszák Abháziát befolyási övezetekre, s ennek fejében kész lenne lemondani a NATO-csatlakozásról.

Az ügy bizalmas voltára hivatkozva a külügyminiszter nem kívánt szólni a megvitatás alatt álló javaslatok tartalmáról. Rámutatott azonban, hogy Moszkva megítélése szerint Grúzia igyekszik elkerülni a rendezés szempontjából legfontosabb feladatok megoldását.

“Grúzia állításának, hogy Oroszország be akarja kebelezni Grúzia egy részét, semmiféle alapja nincs. Csupán arról van szó, hogy a nagy Grúzia nem tud megállapodni a kis Abháziával és Dél-Oszétiával” – mondta.

Oroszországot nem zavarja az EU

Hanti-Manszijszkban, az Oroszország-EU csúcs helyszínén Lavrov kifejtette: Moszkvának nincs kifogása az ellen, hogy az Európai Unió az eddiginél aktívabb részt vállaljon az úgynevezett befagyasztott konfliktusok megoldásában a posztszovjet térségben, de hangsúlyozta: a csúcs résztvevői egyetértettek abban, hogy nem célszerű változtatni e konfliktusok megoldásának meglévő keretein.

“Minden lehetőség megvan Oroszország és az unió együttműködésére a konfliktusok rendezésében, de a lényeg a szemben álló felek közötti közvetlen párbeszéd. Minden olyan kísérlet, amely külső felekre – Oroszországra, az EU-ra vagy más tényezőkre – akarja osztani a főszerepet, oda vezethet, hogy a tulajdonképpeni felek megpróbálják megsérteni vállalt kötelezettségeiket, vagy megpróbálnak túljárni az ellenfél eszén” – mondta.

Nem helyettesítenék a NATO-t

Lavrov arról is szólt, hogy a Dmitrij Medvegyev elnök által javasolt európai biztonsági szerződés, illetve az annak aláírására összehívandó európai csúcs célja legkevésbé sem a NATO helyettesítése.

“Nem szándékozunk figyelmen kívül hagyni a NATO-t. Az észak-atlanti térség nagyon is fontos szervezetének tartjuk, s Moszkva számos kérdésben – például az afganisztáni stabilitás biztosításában – együttműködik vele. Moszkva csak azt szeretné, ha az együttműködés alapjául szolgáló elvek érvényben maradnának és tiszteletben tartanák azokat” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik