Nagyvilág

Még mindig nem mi kapjuk az uniós pénzeket

Az Európai Unió tavalyi költségvetési kiadásairól szóló, pénteken közzétett pénzügyi jelentés arról tanúskodik, hogy az új tagországokat szolgáló alapok részaránya növekvőben van, de a legnagyobb összegeket továbbra is ugyanazok a tagállamok kapták 2007-ben, mint amelyek 2006-ban.

A 12 új tagország immár csaknem háromszor akkora arányban részesedik az elnyert támogatásokból, mint amilyen arányban hozzájárul az EU-országok összesített bruttó nemzeti jövedelméhez.

A 2007-ben elköltött 114 milliárd euróból 44 milliárdot fordítottak a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ösztönzésére. Ez most már meghaladja a mezőgazdasági támogatások összegét, ami tavaly 43 milliárd euró volt. Vidékfejlesztésre, halászati támogatásra és környezetvédelemre 12 milliárdot, külföldi EU-akciókra pedig 7,3 milliárdot költöttek.

A franciák és spanyolok kapták a legtöbbet

A legtöbb támogatást (13,9 milliárd eurót) Franciaország kapta. A sorban a következő Spanyolország 12,8 milliárddal, majd Németország 12,5 milliárddal, valamint Olaszország 11,3 milliárddal. E négy ország tehát a költségvetési kiadások csaknem felét vette fel.

A 12 új tagországnak 2006-ban 12,9 százalék volt az összesített részesedése a költségvetésből, 2007-ben pedig már 17 százalék. Ez nominálisan 5 és fél milliárd euró növekményt jelent. A legtöbb támogatást – 7,8 milliárd eurót – ezen országcsoportból Lengyelország kapta.

A GDP 2,6 százalékát kapjuk

A 2007-ben kapott EU-támogatás Litvániában jelenti a bruttó nemzeti jövedelem legmagasabb százalékarányát. A litván adat 3,88, a görög 3,77, a lett 3,52, a lengyel 2,65, a magyar pedig 2,6 százalék.

A mezőgazdasági, valamint a kohéziós (felzárkóztatási) támogatások hasonló arányokat mutatnak.
A gazdák támogatására, valamint vidékfejlesztési célokra kapott pénzek nagyságát illetően az élboly itt is a francia-spanyol-német-olasz négyesfogat, amelyet a britek követnek.

A franciáknak adott 10 milliárdhoz, illetve a britek által kapott 4,2 milliárdhoz képest a lengyelek 3,1 milliárd euróban részesültek.

1,3 milliárd a kohéziós alapból

A kohéziós alapokat illetően Spanyolország volt a legnagyobb kedvezményezett, 5,4 milliárd euróval. Görögország a második helyre zárkózott fel 4,6 milliárddal. E két országot Olaszország, Németország, Lengyelország, Portugália, Franciaország, Nagy-Britannia, majd Magyarország követi. A magyarok 1,3 milliárd eurót kaptak ilyen célra.

A bruttó nemzeti jövedelemhez (GNI) viszonyítva a lettek kapták a viszonylag legtöbb kohéziós támogatást: 2,28 százalékot. Őket ebben a tekintetben a görögök követik, majd egy olyan országcsoport, amelyen belül nem nagy a szóródás – ide tartozik Litvánia, Portugália, Észtország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia.

227 milliós keret úszott el

Tavaly 227 millió eurós támogatási keret úszott el amiatt, hogy a jogosult ország nem igényelte kifizetését az előírt két éven belül. Az új tagállamok közül csak Szlovénia (0,2 millió) és Szlovákia (1,4 millió) veszített így pénzt. A régi tagok közül csak az írek és finnek kerülték el teljesen az ilyen veszteséget.
A szolidaritási alapból Magyarország tavaly 15,1 millió eurót kapott a 2006-os tiszai árvíz miatt.

A 2007-es EU-költségvetés összege 6,9 százalékkal volt magasabb a 2006-osnál, és az EU-országok összesített bruttó nemzeti jövedelmének 0,93 százalékát tette ki, ugyanúgy, mint az előző évben. A 2007-es növekedés jórészt Románia és Bulgária csatlakozásának tudható be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik