Nagyvilág

Eltörlik az Észak-Korea elleni szankciókat

Észak-Korea pénteken üdvözölte azt az amerikai bejelentést, miszerint Washington lépéseket tesz, hogy törölje az országot a terrorizmust támogató államok listájáról - jelentette a KCNA hivatalos hírügynökség.

A phenjani külügyminisztérium közleménye egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel az Észak-Koreával szembeni ellenséges politikával. Egy meg nem nevezett külügyi tisztviselő hozzátette: Phenjan teljesítette a pekingi hatoldalú megállapodásban lefektetett kötelezettségeit, és felszólította a többi országot, hogy teljesítsék ígéreteiket.

A közlemény néhány órával azután látott napvilágot, hogy Észak-Korea – ígéretének megfelelően – felrobbantotta a jongbjoni nukleáris létesítmény hűtőtornyát.

Miután Észak-Korea csütörtökön átadta nukleáris programjáról szóló jelentését, George Bush amerikai elnök jelezte szándékát a kongresszusnak, hogy 45 napon belül törli Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájáról. Amíg Észak-Korea a listán van, addig nem kaphat amerikai segélyeket, és a nemzetközi pénzügyi szervezetek által folyósítható kölcsönöktől is elesik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik