Nagyvilág

A zimbabwei ellenzéki vezető nemzetközi segítséget kér

Morgan Tsvangirai zimbabwei ellenzéki vezető elhagyta szerdán a hararei holland nagykövetséget, és egy sajtótájékoztatón a nemzetközi szervezetek beavatkozását kérte országában.

Tsvangirai szerint az Afrikai Uniónak és a Dél-afrikai Fejlesztési Közösségnek (SADC) az lenne a feladata, hogy az ENSZ támogatásával levezényeljen egy átmeneti folyamatot Zimbabwéban. Ez “lehetővé tenné, hogy az ország meggyógyuljon” – mondta. Az ellenzéki pártvezető szerint az afrikai vezetőknek “azonnal cselekedniük kell, az ország népe nem várhat tovább”.

Közlése szerint még mindig hajlandó tárgyalni Robert Mugabe elnök kormányával, de csak addig, amíg le nem bonyolítják az elnökválasztás második fordulóját. A június 27-e után kialakuló vezetéssel pártja, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) már semmit sem tud kezdeni – mondta. Mindkét félnek fel kell ismernie, hogy “az ország ég, és az egyetlen kiút az, ha leülnek tárgyalni, és megoldást találnak” – jelentett ki. Előfeltételül szabta viszont, hogy engedjenek szabadon minden politikai foglyot.

Tsvangirai megerősítette azt a korábbi nyilatkozatát, amelyben külföldi csapatokat kért, de hangsúlyozta, hogy nem katonai beavatkozásra gondol, hanem “fegyveres békefenntartó csapatokra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik