Nagyvilág

A britek sem szavaznak a lisszaboni szerződésről

A londoni felsőbíróság elutasította szerdán azt az állampolgári keresetet, amely arra irányult, hogy írjanak ki az országban népszavazást az Európai Unió lisszaboni szerződéséről.

Stuart Wheeler üzletember, az ellenzéki Konzervatív Párt egyik támogatója nyújtotta be a kezdeményezést arra hivatkozva, hogy a kormányzó Munkáspárt azt ígérte legutóbbi választási programjában: ha kormányon marad, referendumot rendez az EU alkotmányos szerződésének tervezetéről, illetve a londoni alsóházban már márciusban jóváhagyott lisszaboni szerződésről.

A Labour szerint a lisszaboni szerződésről nem kell referendumot tartani, mert az már nem ölti alkotmány formáját. A kormány ezért hozott egy olyan határozatot, amely kizárja a nagy-britanniai népszavazást az uniós reformokat rögzítő dokumentumról.

A konzervatív ellenzék szerint viszont az új szerződés jórészt csak a nevében különbözik a korábbi alkotmányos tervezettől, tartalmában szinte megegyezik azzal.

“Nem találtunk semmi olyat a benyújtott keresetben, amely megkérdőjelezné a lisszaboni szerződés népszavazás nélküli ratifikálásának törvényességét” – jelentette ki szerdai határozatában Stephen Richards bíró.

Az üzletember és ügyvédei közölték, hogy fellebbeznek a fellebbviteli bírósághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik