Nagyvilág

Berlusconi: rákos daganat az olasz igazságszolgáltatás

"A demokrácia rákos daganatának" nevezte szerdán az olasz igazságszolgáltatást Silvio Berlusconi kormányfő, aki sérelmezte, hogy az elfogult ügyészek azóta üldözik, amióta 14 éve politikai pályára lépett.

Az olasz kormányfő, aki a Confesercenti idegenforgalmi szakszervezetben mondott beszédet, kezét maga előtt keresztbe téve, mintha bilincsben lenne, kijelentette: “sok ügyész így szeretne engem látni”.

A médiamogul Berlusconi – elmondása szerint – 174 millió eurót költött különböző bírósági költségekre a televíziózástól a biztosításon át a Milan AC futballklubig terjedő üzleti birodalmával kapcsolatos különböző peres ügyekben. Berlusconi, akinek közismerten rossz a viszonya az igazságszolgáltatással, nemrégiben fogadtatott el egy törvényt, amelynek értelmében több tízezer pert egy évre felfüggesztenek, hogy a 10 évi börtönnél súlyosabb büntetéssel járó bűncselekmények tárgyalásának biztosítsanak elsőbbséget.

A felfüggesztett ügyek között van Berlusconié is, aki a vád szerint 600 ezer dollárt fizetett ki David Mills volt brit ügyvédnek hamis tanúzásért két korábbi, a vállalatbirodalmát érintő olaszországi perben. A májusban harmadik alkalommal a kormány élére került Berlusconi azzal vádolja a baloldalt, hogy “vörös bírák” segítségével el akarják távolítani a politikai életből.

Angelino Alfano igazságügyi miniszter új törvénytervezetet jelentett be, amelyet pénteken tárgyal a minisztertanács, és amely kiterjeszti a mentelmi jogot a négy legfontosabb közjogi méltóságra: az elnökre, a szenátus és a képviselőház elnökére, valamint a kormányfőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik