Nagyvilág

A hollandok védik a zimbabwei ellenzék vezérét

A holland nagykövetségen marad a zimbabwei ellenzék vezére mindaddig, amíg szilárd biztosítékokat nem kap a kormánytól, hogy nem esik bántódása.

Morgan Tsvangirai kedden nyilatkozott erről a holland NOS rádiónak. Mint elmondta, félti az életét, és csak akkor megy el, ha a biztonságát garantálva látja.

A politikus azóta bujkál, hogy a lakásán katonák keresték, miután bejelentette: nem vesz részt az elnökválasztás második fordulójában. Erről a részletről Abdoulaye Wade szenegáli elnök adott hírt egy nyilatkozatban, amelyben közvetítési kísérletéről szólt.

A közvetítés célja azt lett volna, hogy Robert Mugabe elnök és Tsvangirai ossza meg a hatalmat. “Ez a cél szinte teljesen meghiúsult, amikor meghallottam, hogy katonák keresték Morgan Tsvangirait a rezidenciáján” – írta a szenegáli államfő.

A hararei kormányzat tagadta, hogy veszély fenyegetné az ellenzéki vezetőt. “Ez már cirkusszá vált” – vélekedett a tájékoztatási miniszterhelyettes.

Tsvangirai üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) hétfői állásfoglalását, amelyben a testület egyhangúlag elítélte a zimbabwei ellenzékkel szembeni erőszakos cselekményeket és korlátozásokat. “Ez nagyon fontos határozat. (…) Mugabe már nem szegülhet szembe a nemzetközi állásponttal” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik