Nagyvilág

A britek Zimbabwe elleni háborúra készülnek?

Nem kizárt egy Zimbabwe elleni amerikai és brit katonai akció abban az esetben, ha az afrikai országban tovább folytatódik az erőszak, és az egykor Ruandában történtekhez hasonlóan tömegpusztítássá fajul – jelentette ki Paddy Ashdown, az Európai Unió volt Bosznia Hercegovináért felelős megbízottja.

Ha a Zimbabwéban tapasztalható erőszakhullám közel áll ahhoz a ponthoz, amikor egy Nagy-Britannia által vezetett nemzetközi katonia beavatkozás szükségessé válik – nyilatkozta a Times Online-nak Paddy Ashdown.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok hétfőn az elsők között volt, aki bejelentette, hogy nem hajlandó elismerni Robert Mugabe elnök hatalmát azt követően, hogy az ellenzék vezetője, Morgan Tsvangirai az ellene irányuló támadások miatt kénytelen volt a holland nagykövetségen menedéket keresni. Az ellenzéki vezető pénteken jelentette be, hogy visszalép az elnökválasztási küzdelemtől, miután a zimbabwei rendőrség több mint 85 támogatóját megölte, több százat pedig megsebesített.

Hétfőn Nagy-Britannia az ENSZ-től újabb szankciókat kért Zimbabwe ellen, és javasolta, hogy ismerjék el az ellenzék hatalmi követeléseit, miután a Mugabe elnök által vezetett erők többé már nem tekinthetőek legitimnek.

A zimbabwei helyzetről az ENSZ elé tárt jelentés megállapítja, hogy bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az országban tapasztalható erőszakos cselekményeket az állami szervek, a rendőrség és a katonaság aktív közreműködésével hajtják végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik